Mushkonjat dhe Alergjit

Mushkonjat, jan insekte fluturuese te cilat ngjajnë me fluturat dhe insektet tjera te vogla fluturuese ,por qe kan nje dallim te vogel nga te gjitha keto , mund te pickojnë dhe te shkaktojn alergji te ndryshme.
Vetem mushkonja femer kafshon njerzit , sepse ajo ka nevoj te ushqehet me gjak ne menyr qe te prodhoj vezë. Gjat nje ushqimi mushkonjash , mushkonja femer kafshon likuren e njeriut dhe injekton peshtym.Pështyma permban lloje te ndryshme te proteinave qe parandalojn koagulimin e gjakut.
Pickimi i likures se njeriut nga mushkonjat mund te shkaktoj reagime ne imunitet , duke perfshir reagime alergjike gje qe ndodhin tek shumica e njerëzve.Mirpo shumica e njerzve kan nje shumllojshmeri te reaksioneve nga pickimet e mushkonjave , dhe sipmtomat ndryshojn nga personi ne person, duke pasur parasysh sasin se sa eshte kafshuar.Keto reagime mund te jen te jen te menjehershme ose me te vonuara duke shkaktuar enjtje dhe kruarje perreth zones se kafshimit.

Zakonisht , njerzit me reagime te pershkruara me lart nuk jan te diagnostifikuar si "Alergjik ndaj Mushkonjave"
Ky term rezervohet per njerzit me reagime me te renda ose te jashtezakonshme, te tilla si ato te pershkruara me posht.

Si njeri nder reagimet me te renda te alergjis se mushkonjave eshte "Sindroma Skiter" ku shumica e njerzve si rezultat i pickimit nga mushkonjat ne vendin ku eshte pickuar fillon te verehet e ënjtje shumica e ketyre rasteve ndodhin kur pickohen ne kemb apo ne duar.

Ka edhe disa raste te rralla kur njerzit nga pickimet e mushkonjave pesojn veshtirsi ne frymarrje pas ënjtjes se pjeses se trupit ku eshte kafshuar. Pra ka raste te rralla qe Pickimi nga mushkonjat mund te sjell probleme serioze shendetsore , kjo i rrezikon me shum personat e semur me Asmë.
Ket lloj sindrome te alergjis mund ta verejm menjeher pas 1 minuti te pickimit.

-Kush rrezikohet nga kafshimet e mushkonjave ?
Njerzit qe jan ne rrezik me te madh te zhvillimit te nje alergjie nga pickimet e mushkonjave jan:
1.Ata qe shpesh her gjinden ne natyr , puntoret , bujqit etj.
2.Personat me imunitet me te dobet ndaj mushkonjave siq jan femijet ose edhe personat qe ekspozohen per her te par ne nje zon ku ka mushkonja te pranishme.
3.Persona me semundje te renda , siq jan SIDA apo edhe llojet e ndryshme te kancerit , leokimia, dhe limfomat.

-Si diagnistohet alergjia e mushkonjave dhe si mund te evitohet?
Alergjia e mushkonjave diagnistohet duke ber nje test te lekures ose per te ndaluar apo evituar alergjn e mushkonjave duhet te perdoret mast i posaqem per lekuren e turpit tuaj.Testimi per alergji ndaj mushkonjave mund te behet vetem nga Doktor te ndryshem dhe jo nga njerzit e thjesht.

-Si te trajtohet Alergjia e Mushkonjave dhe si te parandalohet?
Parandalimi i pickimet nga mushkonjat eshte qellimi kryesor per ata qe kanë alergji ndaj mushkonjave.Keto masa perfshijnë:
1.Shmangien nga zonat e infektuara nga mushkonjat ( si kenetat dhe fushat me bar te gjatë)
2.Qendroni larg vendeve ku kembet tuaja mund te jen ne uj
3.Veshuni me kemisha te gjata dhe pantollona me te gjata.
4.Perdorni mast anti mushkonjave ka maste te ndryshme.

Nese jeni kafshuar nga ndonje mushkonjë dhe filloni te ndjeni ndonje simptom te alergjive te lartpermendura ju kshillojm te vizitoni mjekun tuaj familjar apo ndonje doktor te qfardoshem.

0 Responses on "Mushkonjat dhe Alergjit"

Post a Comment

SUBSCRIBE TO RSS